Hva er egentlig humanisme?

Det går ikke en dag uten at jeg får spørsmål om hva humanisme er, så i denne artikkelen skal jeg svare mer på hva jeg mener at humanisme er og hvordan jeg bruker det i hverdagen min.

Så hva er egentlig humanisme?

Humanisme setter mennesket i fokus og da spesielt det gode i mennesket. Jeg liker å fokusere på at mennesker kan tilegne seg egne kunnskaper. Dette gjør man ved hjelp av kritisk sans og vurdering av sine egne erfaringer.

Dette er en holdning som mange innehar uavhengige om de faktisk klassifiserer seg selv som humanister. Hvis du tar en titt på Det norske samfunnet vil du skjønne at dette ikke er en uvanlig verdi.

Det å si at man er humanist innebærer ulike ting, men for meg er det viktig å fokusere på at det ikke er religiøst, men at mennesket er i fokus. Det finnes altså ingen gud, det finnes mange mennesker. Dette regnes også som et sekulært livssyn.

Hvordan hjelper humanisme meg i hverdagen?

Det finnes en rekke måter humanisme hjelper meg i hverdagen. Det har for eksempel gitt meg større tro på meg selv og min egen verdi. Jeg er flink til å vurdere om ting er riktig for meg ved hjelp av min kritiske sans. Dette høres kanskje spesielt ut, men det å tro på seg selv og sine egne verdier har faktisk fått meg til å bli en bedre person. Dette fordi jeg ikke tar alt for god fisk, men tar meg tid til å lære mer.

Det å være en del av et miljø med andre humanister som jeg kan snakke og diskutere med gir meg også veldig mye. Dette er noe som anbefales. Jeg anbefaler også forsåvidt å snakke med alle mennesker som har alle ulike typer livssyn slik at du kan lære mer!